Descriere
Dry - rub Koji. Aspergillus oryzae (ciuperca)
Koji este o ”bijuterie culinara” a bucatariei japoneze.
Delectatum o produce sub forma de pulbere fin macinata obtinuta prin incubarea orezului cu un anumit tip de ciuperca mucegai cunoscut sub numele de Aspergillus oryzae.
In acest mod se obtine un ingredient/condiment remarcabil care este baza bucatariei japoneze din stravechi timpuri.
Are capacitatea de a fragezi carnea si de a o infuza cu aromele umami, datorita multiplelor enzime digestive ce le produce in acest proces.
A inceput sa fie folosita in bucatariile elitiste si a gurmanzilor care gatesc acasa, revolutionand modul in care abordam marinarile si profilurile de aroma.
Folosit ca si fragezitor de carne, Dry-rub koji isi face magia printr-un proces enzimatic natural. Contine enzime proteolitice care descompun structurile de proteine din carne, rezultand texturi mai moi si mai suculente, lichefiaza colagenul si transforma proteinele in carne in monozaharide.
Dincolo de capacitatile sale de fragezire, Koji infuzeaza o aroma umami unica in carne, transformand preparatele obisnuite in delicii culinare. Enzimele nu doar ca imbunatatesc fragezimea, ci si adancesc aromele carnurilor, creand un profil bogat si savuros care poate ridica totul, de la fripturi la gratar pana la piept de vita fiert.
Folosirea Dry-rub koji este surprinzator de simpla; o metoda comuna implica presararea generoasa a acesteia pe suprafata carnii sau incorporarea ei intr-o marinada umeda cu apa si sare, la care se pot adauga de sos de soia, sake, mirin sau sucuri de citrice.
Dupa ce se lasa carnea in marinada koji (de la cateva ore pana la doua, trei zile), rezultatele pot fi impresionante. Pe langa reducerea semnificativa a timpilor de gatire, ne putem imagina cruste frumos caramelizate care va imbraca o carne incredibil de frageda care practic se topeste in gura, indiferent de tipul de carne: pui, peste, vanat, oaie, vita, etc.
Are capacitatea de a transforma gustul de seu si grasimile in ceva placut papilor gustative, datorta infuzarii enzimelor amilaze, in principal a-amilaza, hrana obtinuta fiind extrem de pritenoasa cu gusturile noastre. Koji nu doar imbogateste aromele, ci si adauga beneficii pentru sanatate, cum ar fi probioticele naturale, tenderizarea alimentelor, imbunatatirea digestiei si continutul de minerale, fibre si vitamine.
Chiar si novicii in ale gatitului pot obtine facil rezultate culinare uimitoare. Totul este sa incerci!
Pentru oricine doreste sa exploreze lumea vibranta a aromelor, gatitul simplu si rapid, este timpul sa experimenteze si sa imbratiseze minunea Koji si sa transforme gatitul intr-o experienta si o placere de neuitat.
INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE
- Pentru marinade uscate: se presara peste alimente ca o crusta, conform dozajelor recomandate. Se pune la frigider int-o tava, neacoperita timp de 1 - 3 zile si se gatesc dupa cca. 24 sau 36 ore de la ungere/presarare. Inaintea gatirii, dupa preferinta, se poate spala sau lasa asa. Daca se gateste cu Koji nespalat, acesta caramelizeaza repede pe suprafata carnurilor, innegrind suprafata carnurilor dand o savoare aparte
- Pentru marinade umede: recomandam raportul de 1:1 koji si apa. Intr-un vas cu capac, se amesteca pana la obtinerea unei consistente pasta (terci). Se lasa la fermentat cateva ore (1-3), la temperatura camerei. Dupa care se aplica peste alimente. Se pune la frigider int-o tava, neacoperita timp de 1 - 3 zile si se gatesc dupa cca. 24 sau 36 ore de la ungere/presarare.
Dozaj / kg de carne:
Carne de vita: cca. 12 - 14 gr. Timp de enzimare/marinare: 2-3 zile
Carne de vanat: cca. 12 - 14 gr. Timp de enzimare/marinare: 3-4 zile
Carne de porc/pasare: 7 - 10 gr. Timp de enzimare/marinare: 1-2 zile
Peste: 5 - 8 gr . Timp de enzimare/marinare: 4 -24 ore
Koji
Koji - Dry-rub tip B - 100 gr, condiment versatil, confera savoare, 100% natural
Nu contine alergeni!
Produs obtinut in unitate inregistrata sanitar-veterinar Nr. 3171-10/11/2023